تهران، خیابان ولیعصر، پایینتر از سه راه جمهوری، کوچه سخنور، ساختمان شماره 117، طبقه 5
021-66709528
دستگاه الکتروکوتر یا دستگاه الکتروسرجری با استفاده از جریان الکتریکی، بافتهای خونریزی کرده را سوزانده و خونریزی را متوقف میکند. این عمل به جراح این امکان را میدهد که محل عمل را بهتر مشاهده کرده و به صورت دقیقتر کار کند. استفاده از دستگاه الکتروکوتر به جراح این امکان را میدهد که بافتهای زخمی را به صورت دقیق و کنترل شده پاکسازی کند. از این روش برای پیشگیری از خطرات خونریزی و انجام عملیات جراحی با دقت بیشتر استفاده میشود.
کوتریزاسیون (cauterization) یا سوزاندن، یک روش جراحی پیشرفته است که از جریان الکتریکی برای برش و انعقاد بافتها استفاده میکند. این روش نسبت به روشهای سنتی برش با چاقو، دقیقتر و سریعتر است و همچنین خطر عفونت را کاهش میدهد. روش کوتریزاسیون برای جراحیهای مختلف از جمله جراحی پلاستیک، جراحی عروقی و حتی جراحی زیبایی استفاده میشود. اما برای استفاده از این روش، حضور یک پزشک ماهر و آموزش دقیق الزامی است تا از موارد ناخواسته مانند سوختگی بافتهای سالم جلوگیری شود.
الکتروسرجری دستگاهی است که از جریان الکتریکی برای ایجاد گرما استفاده میکند. این گرما به بافت مورد نظر اعمال شده و منجر به خشک شدن و سوختن آن میشود. از این روش در جراحی برای بستن رگهای خونی، متوقف کردن خونریزی و ایجاد برشهای لازم استفاده میشود. الکتروکوتر نسبت به چاقوی جراحی مکانیکی از مزایایی مانند همزمانی برش و انعقاد در ناحیه جراحی و افزایش سرعت کار برخوردار است.
دستگاه کوتر جراحی از جریان الکتریکی برای انجام عملیات برش و انعقاد بافتها استفاده میکند. جریان الکتریکی از طریق الکترود فعال به بدن بیمار منتقل میشود و باعث سوزاندن یا برش بافتها میشود. سپس جریان الکتریکی از طریق الکترود برگشتی به دستگاه باز میگردد تا جریان برای انجام عملیات بعدی استفاده شود. این روش بسیار دقیق و کارآمد است، اما نیاز به توجه و دقت بالای پزشک دارد تا از موارد ناخواسته جلوگیری شود.
دستگاههای الکتروکوتر RF از امواج با فرکانس بالای رادیویی برای انجام عملیات برش و انعقاد بافتها استفاده میکنند. این دستگاهها نسبت به کوترهای قدیمی دقیقتر عمل میکنند؛ زیرا امواج RF به صورت محلی و دقیق به بافتها انتقال مییابند و باعث برش و انعقاد آنها میشوند. از مزایای دستگاههای الکتروکوتر RF نسبت به کوترهای قدیمی میتوان به کاهش آسیب به بافتهای سالم، کاهش درد و خونریزی و کاهش اسکار پس از عمل اشاره کرد.
قابلیت تنظیم فرکانس و توان در دستگاههای الکتروکوتر RF به پزشکان این امکان را میدهد که بر اساس نوع بافت، عمق برش و نیازهای خاص هر عمل جراحی، پارامترهای دستگاه را تنظیم کنند. این امر به پزشکان کمک میکند تا عمل جراحی را به صورت دقیقتر و موثرتر انجام دهند و بافتهای سالم را حفظ کنند. استفاده از الکتروکوترهای RF در جراحیهای زیبایی، جراحیهای پوست و زخمها، جراحیهای چشم و دندان و دیگر جراحیهای عمومی به دلیل دقت بالا، کاهش خونریزی و درد و کاهش اسکار پس از عمل، بسیار محبوب شدهاند.
دستگاههای الکتروسرجری از جریانهای الکتریکی با فرکانس بالا برای برش یا انعقاد بافت در حین جراحی استفاده میکنند و با استفاده از کنترل خاص عمل میکند. این دستگاهها شامل یک ژنراتور الکتریکی هستند که انرژی الکتریکی را به جریان HF تبدیل میکند. الکترود فعال که بافت را برش یا انعقاد میکند، به ژنراتور متصل است و اثر حرارتی را روی بافت ایجاد میکند. دستگاههای کوتر جراحی دارای الکترودها و عملکردهای متعددی هستند که برای کاربردهای جراحی مختلف استفاده میشوند. این تجهیزات به پزشکان امکان میدهند تا بافتها را به دقت برش و جراحی را به صورت کنترل شده انجام دهند.
الکتروکوتر مونوپولار یکی از انواع یونیتهای جراحی الکتریکی است که در عملهای مختلف استفاده میشود. در این دستگاه جریان الکتریکی از طریق الکترود یا قلم الکتروکوتر به موضع جراحی منتقل میشود و پس از ایجاد انعقاد و برش توسط پلیت کوتری از بدن بیمار خارج میشود و به دستگاه بازمیگردد. به علت اختلاف سطح مقطع بین الکترود یا قلم الکتروکوتر و پلیت کوتری، چگالی جریان بسیار بالاتری در نقطه تماس الکترود با بافت ایجاد میشود. این اختلاف چگالی جریان باعث ایجاد گرما و حرارت در نقطه تماس میشود که به شکل انعقاد یا برش بافت تاثیر میگذارد.
الکتروکوتر مونوپولار در جراحیهای مختلف مانند جراحی پلاستیک، جراحی عروق و جراحی گوارش به دلیل قابلیت برش دقیق بافت و کنترل حرارت تولید شده مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه باعث کاهش خونریزی و زمان بهبود بعد از عمل نیز میشود. در الکتروکوتر مونوپولار برای انتقال جریان الکتریکی به بافت بیمار از دو روش استفاده میشود. این دو روش شامل استفاده از فشار پدال پایی و فشار دکمههای روی هندپیس هستند.
در این روش پدال پایی به دستگاه کوتر جراحی متصل میشود و با فشار دادن بر روی پدال، جریان الکتریکی به قلم الکتروکوتر منتقل میشود. پدال آبی برای انعقاد یا سوزاندن بافت و پدال زرد برای کات یا برش بافت استفاده میشود.
در این روش دکمههای روی هندپیس قرار دارند که با فشردن آنها، جریان برقرار میشود. دکمه آبی برای انعقاد یا سوزاندن بافت و دکمه زرد برای کات یا برش بافت استفاده میشود.
دستگاه الکتروکوتر بای پولار در مواردی که خونریزی کم و محل جراحی نزدیک به ارگانهای حساس و حیاتی همچون اعصاب است، استفاده میشود. این روش باعث میشود که جریان الکتریکی فقط از یک سوی ابزار وارد بافت شود و از سوی دیگر به سمت دستگاه بازگردد که منجر به کنترل دقیقتر میشود. همچنین کمترین آسیب به بافتهای اطراف محل جراحی وارد میشود.
با استفاده از این روش جراحان میتوانند با حداقل قدرت الکتریسیته خونریزی را کنترل کرده و صدمه کمتری به بافتهای مجاور وارد کنند. این ویژگی بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا در مواردی که محل جراحی نزدیک به اعصاب و سایر ارگانهای حساس است، لازم است از آسیب دیدن این ارگانها جلوگیری شود. به همین دلیل استفاده از روش الکتروکوتر بای پولار در این موارد توصیه میشود.
در الکتروکوتر بای پولار از یک ابزار دو قطبی (پنست بای پولار) استفاده میشود که یک شاخه از آن برای ورود جریان الکتریکی به بافت و دیگری برای برگشت جریان به دستگاه استفاده میشود. این دو شاخه به فاصله کمی از یکدیگر در دو سوی محل خونریزی قرار میگیرند تا جریان الکتریکی به طور مستقیم و محدود به محل خونریزی اعمال شود. هنگام استفاده از الکتروکوتر بای پولار نباید ابزار روی پوست یا زخم قرار گیرد؛ زیرا میتواند منجر به سوختگی و آسیب به بافتهای پوستی شود. به همین دلیل باید با دقت از این دستگاه استفاده شود.
با استفاده از فشار پدال، جریان الکتریکی به بافت اعمال میشود که باعث انعقاد خون و کاهش خونریزی میشود. همچنین با انتقال جریان الکتریکی به دستگاه، جریان به سمت دستگاه بازگشت داده میشود. این روش کنترل شده و دقیق اجازه میدهد که جریان الکتریکی فقط به محل خونریزی محدود شود و بافتهای اطراف حفظ شوند. همچنین این روش موثر و کارآمد برای مدیریت خونریزی در جراحیهای حساس و نزدیک به اعصاب استفاده میشود.
دستگاههای الکتروکوتر بای پولار معمولاً دارای دو پدال با رنگهای متفاوت برای کنترل عملکرد مختلف هستند. پدال آبی معمولاً برای انعقاد یا سوزاندن بافت و پدال زرد برای کات یا برش استفاده میشود. همچنین برخی از مدلهای الکتروکوتر بای پولار دارای ویژگی اتوماتیک هستند که به صورت خودکار جریان الکتریکی را فعال میکنند. در این نوع دستگاهها وقتی دو لبه الکترود به فاصله مناسب از یکدیگر قرار میگیرند، جریان الکتریکی به طور خودکار فعال میشود.
دستگاههای کوتر جراحی که برای استفاده از جریان الکتریسیته در جراحیها به کار میروند، به عنوان کوتر یا الکتروکوتر شناخته میشوند. این دستگاهها با استفاده از جریان الکتریکی برای انعقاد خون و بریدن بافت در جراحیها استفاده میشوند. الکتروکوترها دارای لبههای الکترود هستند که جریان الکتریکی را از طریق بافت میگذرانند تا بافت را برش یا انعقاد دهند. اجزای مختلف دستگاه الکتروسرجری عبارتند از:
قلم تک قطبی یا مونوپولار یک نوع از دستگاههای الکتروسرجیکال است که برای برش و انعقاد در جراحیها استفاده میشود. این دستگاه شامل یک الکترود فعال یا قلم قطبی است که در دست جراح قرار میگیرد و با استفاده از جریان الکتریکی، قدرت برش و انعقاد را فراهم میکند. قلم تک قطبی معمولاً برای بریدن بافتها، تنظیم خونریزی، انعقاد عروق کوچک و کاوش بافتهای عمیق استفاده میشود. این قلم قابلیت تنظیم جریان الکتریکی و نوع اثر (برش یا انعقاد) را دارد تا جراح بتواند با دقت و کنترل بیشتر بافتها را برش یا انعقاد دهد.
الکترودهای قلم تک قطبی بر اساس نوع جراحی و منطقه مورد نظر انتخاب میشوند. این الکترودها باید سطح صافی داشته باشند و به بافت نچسبد تا بتوانند به درستی بافت را برش یا انعقاد دهند. به طور کلی انتخاب الکترود مناسب بر اساس نوع جراحی، منطقه مورد نظر و نیازهای خاص جراحی انجام میشود تا عمل جراحی به بهترین شکل و با دقت بالا انجام شود.
صفحه کوتر یا Plate بیمار یک قطعه سیلیکونی نرم است که به عنوان الکترود غیر فعال در جراحیهای الکتروکراوترمی (Electrocautery) لوزهبرداری استفاده میشود. این صفحه به دستگاه متصل میشود تا اتصال الکتریکی بین بدن بیمار و دستگاه برقرار شود. حداقل سطح تماس صفحه با بدن بیمار باید رعایت شود تا ایمنی بالایی در جراحی حفظ شود. این صفحه باید به طور کامل با پوست بیمار تماس داشته باشد تا بتوان جریان الکتریکی به درستی از بدن بیمار عبور کند و از احتمال خطرات الکتریکی جلوگیری شود.
کابل اتصال این صفحه به دستگاه علاوه بر استفاده در جراحیهای الکتروکراوترمی، میتواند برای اتصال به دستگاه الکتروکاردیوگراف نیز استفاده شود. کابل ۳ متری دستگاه امکان حرکت و انعطاف پذیری لازم را برای جراحان فراهم میکند تا بتوانند دستگاه را در جای مناسب و راحت قرار دهند. به طور کلی استفاده از صفحه کوتر و کابل اتصال آن به دستگاه، امکان انجام جراحیهای الکتروکراوترمی با ایمنی بالا و همچنین اتصال دستگاه به دستگاههای دیگر را فراهم میکند.
در کنار این وسیله کابل اتصال آن به دستگاه نیز عرضه می شود. این کابل دارای یک نوک هادی است که به طور انحصاری برای انعقاد مورد استفاده قرار میگیرد. بخشهای دیگر کابل که در دست جراح قرار میگیرد، از جنس عایق هستند و از سوزش دست جراح جلوگیری میکنند. این ویژگیها باعث ایمنی و راحتی در استفاده از این وسیله میشوند.
پدال پایی یکی از بخشهای مهم دستگاه است که به عنوان وسیله کنترلی برای فعال کردن ژنراتورها استفاده میشود. دو رنگ آبی و زرد که بر روی پدال وجود دارند، به منظور تفکیک بین عملکردهای برش و انعقاد قرار داده شدهاند. پدال زرد برای فعال کردن عملکرد برش و پدال آبی برای فعال کردن عملکرد انعقاد استفاده میشود. ویژگی ضد اشتعال این پدال پایی به این معناست که از موادی ساخته شده است که در معرض حرارت و اشتعال قرار گرفتن، خود به خود اشتعال نمیگیرند. این ویژگی باعث افزایش ایمنی در محیطهای کاری با خطر اشتعال میشود.
مد برش یکی از حالتهای عملکردی دستگاه الکتروسرجری است که در آن جریان الکتریکی به صورت پالسی و با چگالی مناسبی از بافت عبور میکند. این جریان الکتریکی باعث گرم شدن و تبخیر مایعات درون سلولی بافت ناحیه عمل میشود. تبخیر باعث افزایش فشار بخار درون سلولها میشود که در نهایت منجر به پاره شدن غشاء سلولی و برش بافت میشود. این روش برش به دلیل کاهش خون رسانی کمتر به بافت، منجر به کاهش خونریزی و بازده بالاتر در عمل جراحی میشود.
مد انعقاد دستگاه الکتروسرجری یکی دیگر از حالتهای عملکردی است که در آن جریان الکتریکی به صورت پالسی و با چگالی کمتر از حالت برش عبور میکند. در این حالت جریان الکتریکی باعث انعقاد خون و تشکیل پلاکتها در ناحیه عمل میشود. این انعقاد خون باعث میشود که خونریزی از بافت متوقف شود و بافت به خوبی بسته شود. مد انعقاد معمولاً برای مواردی که نیاز به متوقف کردن خونریزی دارند مانند برش بافتهای با رگهای خونی استفاده میشود. این حالت عملکردی به دلیل کمتر بودن خطرات خونریزی و انعقاد سریع، برای استفاده در این نوع عمل جراحی مناسب است.
مد غیر تماسی در یونیت جراحی الکتریکی به این صورت عمل میکند که الکترودها به فاصلهای از بافت قرار میگیرند و با استفاده از جریان فرکانس بالا و ولتاژ قوی، بافت را تخریب و خونریزی را متوقف میکنند. این روش معمولاً در جراحیهای پروستات و سایر عروق کوچک و دسترس ناپذیر استفاده میشود. الکترودهای باریک و کوچک، این مد را برای استفاده در مناطق حساس و دقیق مناسب میسازد.
مد ترکیبی دستگاه الکتروسرجری روشی است که بیشتر برای جراحیهای پوست و بافت نرم استفاده میشود. در این روش، الکترودها همزمان برای برش بافت و انعقاد عروق استفاده میشوند. این روش به صورت ترکیبی از مد برش و مد انعقاد استفاده میکند. مد ترکیبی به طور همزمان جریان بالا و ولتاژ قوی را اعمال کرده و بافت را بریده و خونریزی را متوقف میکنند. این روش به دلیل ترکیب مد برش و انعقاد، برای جراحیهایی مناسب است که نیاز به برش دقیق و همزمان کنترل خونریزی دارند.
الکترودهای یونیتهای جراحی الکتریکی معمولاً بر اساس عملکرد به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند. این الکترودها برای برش بافتهای نرم و سخت استفاده میشوند. الکترودهای برش میتوانند به صورت تک قطبی یا دو قطبی مورد استفاده قرار گیرند. رایجترین الکترودهای مورد استفاده در دستگاههای الکتروکوتر یا الکتروسرجری شامل الکترودهای خنثی، الکترودهای برش، الکترودهای انعقاد، الکترودهای خشک کننده و الکترودهای الکتروتومی میشود.
الکترودهای خنثی فقط در الکتروسرجری تک قطبی به صورت یکبار مصرف استفاده میشوند. این الکترودها معمولاً برای استفاده در مواردی که نیاز به حفظ تمیزی و عدم آلودگی دارند، مناسب هستند.
از الکترودهای برش برای ایجاد برش و بریدگی در بافتهای بیولوژیکی استفاده میشود. این الکترودها معمولاً شامل یک قسمت نوک تیز و نازک هستند که توسط جریان الکتریکی تولید شده از طریق دستگاه الکتروکوتر، بافت را برش میدهند.
الکترودهای انعقاد برای استفاده در روشهای انعقاد تک قطبی و دو قطبی مورد استفاده قرار میگیرند. در روش انعقاد تک قطبی از الکترودهای لوله توپ، چاقو یا لانست استفاده میشوند. همچنین در روش انعقاد دو قطبی از فورسپس دو قطبی استفاده میشود که شامل دو الکترود با قطبهای مختلف (مثبت و منفی) میشود.
این الکترودها برای خشک کردن بافتها و تشدید خونریزی استفاده میشوند. آنها معمولاً در جراحیهای زیبایی و جراحیهای پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
این الکترودها برای برش بافتها و جدا کردن بافتهای مختلف از یکدیگر استفاده میشوند. آنها معمولاً دارای انواع مختلفی از الکترودهای تیغهای، سوزنی یا حلقهای هستند که بر اساس نیاز جراح انتخاب میشوند.
تکنیک تک قطبی با استفاده از دستگاه الکتروکوتر امکان انجام برش تک قطبی خالص یا هموستاز را فراهم میکند. در برش تک قطبی خالص، با ایجاد موج سینوسی خالص، برش ناخالص و پر خون ایجاد نمیشود. برای انجام برش بافت، ولتاژ بین الکترود فعال و بافت باید حداقل 200 Vp باشد. برش هموستاز با استفاده از دستگاه کوتر کمترین مقدار خون را در محل برش ایجاد میکند. تکنیک تک قطبی با استفاده از دستگاه الکتروسرجری به جراحان این امکان را میدهد که برشهای خالص را به صورت کنترل شده انجام دهند که منجر به نتایج بهتر پس از جراحی میشود.
انعقاد تک قطبی با استفاده از دستگاه الکتروکوتر میتواند به سه شکل مختلف از جمله انعقاد ملایم، انعقاد اجباری و انعقاد فولگوراسیون انجام شود. در انعقاد ملایم ولتاژ بین الکترود فعال و بافت کمتر از 200 Vp است. این نوع انعقاد یک فرآیند آهسته و نافذ ایجاد میکند که برای کاربردهایی مناسب است و نیاز به انعقاد دقیق و ملایم دارند.
در انعقاد اجباری ولتاژ خروجی بسیار بالاست و این نوع انعقاد سریعتر اما کمتر از انعقاد ملایم نفوذ میکند. این روش برای کاربردهایی که نیاز به انعقاد سریع و قوی دارند، مناسب است. همچنین در روش انعقاد فولگوراسیون نیز ولتاژ خروجی بسیار بالاست. چنین حالتی باعث میشود بافت خشک با الکترود فعال تماس نداشته باشد و به عنوان انعقاد بدون تماس شناخته میشود. این تکنیک به طور گستردهای برای انعقاد مناطق بزرگ، متوقف کردن خونریزی گسترده و استفاده میشود. با استفاده از این سه روش مختلف، جراحان قادرند به صورت کنترل شده انعقادهای مختلفی را روی بافتها انجام دهند.
با تکنیک دو قطبی میتوان برش دو قطبی و انعقاد دو قطبی را انجام داد. برش دو قطبی با استفاده از دستگاه الکتروکوتر یک تکنیک نسبتاً جدید است که با استفاده مکرر از جراحی آندوسکوپی توسعه یافته است. در این تکنیک از ابزارهای برش دو قطبی استفاده میشود که ایمنتر از تکنیک تک قطبی است. همچنین در این روش جریان الکتریکی فقط بین دو الکترود بسیار نزدیک به هم جریان دارد که منجر به کاهش خطر سوختگی بیمار میشود. در این تکنیک عملاً هیچ نشت جریانی وجود ندارد.
اصل عمل یونیت الکتروسرجری در برش دو قطبی مشابه برش تک قطبی است، با این تفاوت که جریان الکتریکی بین دو الکترود بسیار نزدیک به هم جریان دارد. این تفاوت باعث افزایش امنیت و دقت در انجام عمل جراحی میشود و به جراحان این امکان را میدهد که با دقت بالاتر و خطرات کمتر، به بافتهای حساس دسترسی پیدا کنند و عمل جراحی را انجام دهند.
انعقاد دو قطبی در دستگاه کوتر جراحی یک تکنیک پرکاربرد است که معمولاً در جراحیهای پیچیده استفاده میشود. در این تکنیک از فورسپس دو قطبی استفاده میشود که نوکهای آن باید تمیز نگه داشته شوند تا از چسبیدن به بافت بسته شده و خونریزی بیشتر در هنگام برداشتن جلوگیری شود. در انعقاد دو قطبی از ولتاژهای تثبیت شده کمتر از 200 Vp استفاده میشود. ولتاژهای کمتر به جراح امکان میدهد که با دقت بالاتر به بافتهای حساس دسترسی پیدا کند و عمل جراحی را انجام دهد.
یونیت جراحی الکتریکی یک وسیله پزشکی است که برای برش و سوزاندن بافتهای بدن از انرژی الکتریکی استفاده میکند. خاصیت هموستاتیک الکتروسرجری به این معنا است که هنگام برش بافت، همزمان با تاثیر الکتریکی، بافت را هم تراش میدهد و خونریزی را کاهش میدهد. این ویژگی باعث میشود که دستگاه الکتروسرجری برای جراحیهای مختلف از جمله جراحیهای باز مناسب باشد.
از یونیت جراحی الکتریکی در عملهای مختلف از جمله جراحیهای عمومی، زنان، ارتوپدی، قلب و عروق، مغز و اعصاب، گوش و حلق و بینی و جراحیهای پوست و زیبایی، به دلیل دقت بالا، کاهش خونریزی و سرعت عملکرد بالا استفاده میشود. این وسیله به عنوان یک ابزار مهم در تشکیلات پزشکی به خصوص در بخش جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در جراحیهای چشم و پوست به دلیل حساسیت و ظرافت بالای بافتها، از یونیت جراحی الکتریکی استفاده میشود. این دستگاهها دارای قابلیت کنترل دقیق و دقت بالا هستند تا از آسیب به بافتهای اطراف جلوگیری شود.
استفاده از گاز آرگون در دستگاههای الکتروسرجری جدید باعث میشود که هموستاز در اندامهای دارای عروق زیاد با خونریزی فعال سریعتر انجام شود. گاز آرگون به عنوان یک گاز غیر قابل اشتعال و بی بو، برای کنترل خونریزی در بافتهای حساس مانند مغز، استخوان، ریه و عضلات استفاده میشود. این ویژگی باعث میشود که استفاده از یونیتهای جراحی الکتریکی با گاز آرگون در جراحیهای حساس، بهبود قابل توجهی در کنترل خونریزی و حفظ بافتهای سالم داشته باشد.
دستگاه کوتر جراحی یک ابزار کاربردی برای انجام روشهای زیبایی و پوستی است. از یونیت جراحی الکتریکی برای حذف زگیلها، خالها، کک و مک، لکهها و حتی برای بازسازی جای زخم نیز استفاده میشود. این روش باعث تخریب بافتهای زیان دیده و تحریک تولید کلاژن جدید در پوست همانند استفاده از دستگاه پلاژن میشود که منجر به بهبود سریع و گرفتن نتایج بهتر در زیبایی میشود.
استفاده از دستگاه الکتروسرجری در این روشها باعث کاهش خونریزی و از بین بردن احتمال ایجاد اسکار میشود. همچنین بافتهای پوستی پس از استفاده از یونیت جراحی الکتریکی به سرعت بهبود مییابند و نتایج زیبایی برای مدت طولانی حفظ میشوند. این تکنیک به عنوان یک روش غیر جراحی و غیر تهاجمی برای بهبود ظاهر پوست بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
استفاده از دستگاه کوتر برای جراحی نسبت به جراحی عادی با استفاده از ابزارهای مکانیکی دارای مزایای فراوانی است. به طور کلی استفاده از دستگاه کوتر برای جراحی نسبت به روشهای سنتی دارای مزایایی است که منجر به نتایج بهتر، بهبود سریعتر و کاهش عوارض پس از جراحی میشود. از مهمترین مزایای دستگاه کوتر جراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الکتروکوتر باعث توقف خونریزی در محل عمل میشود و همچنین خونریزی را کاهش میدهد. این امر باعث افزایش دقت و سرعت عمل جراحی میشود.
حرارت موضعی الکتروکوتر باعث ضدعفونی شدن الکترود میشود و از انتقال عفونت به بافتهای اطراف جلوگیری میکند.
با استفاده از دستگاه کوتر جراحی، پخش شدن ذرات خون به اطراف کاهش یافته و احتمال انتقال عفونت به بافتهای سالم نیز کاهش مییابد.
به دلیل کاهش خونریزی و حفظ استریل بودن دستگاه کوتر جراحی، بهبودی بعد از جراحی سریعتر است و احتمال ایجاد عفونت کاهش مییابد.
الکتروکوتر باعث تخریب بافتهای زیان دیده به صورت کنترل شده و دقیق میشود که باعث حفاظت از بافتهای سالم و جلوگیری از پارگی یا کوفتگی غیر ضروری میشود.
استفاده از دستگاه الکتروسرجری همراه با خطراتی برای بیماران، کاربران و افراد ثالث همراه است. برای جلوگیری از خطرات کار با یونیت جراحی الکتریکی لازم است کاربران دستگاه، آموزشهای لازم را دریافت کنند. همچنین تجهیزات را به صورت منظم بازبینی کنند و از استفاده از دستگاه در شرایط ایمن اطمینان حاصل کنند. برخی از خطرات احتمالی و معایب استفاده از دستگاه کوتر جراحی عبارتند از:
استفاده نادرست از دستگاه الکتروکوتر میتواند منجر به سوختگی بیمار یا کاربر شود.
وجود مایعات یا گازهای قابل اشتعال در اتاق عمل میتواند به آتش سوزی منجر شود.
اتصال نادرست به دستگاههای دیگر میتواند خطرات الکتریکی را افزایش دهد.
وجود تجهیزات یا لوازم جانبی معیوب ممکن است باعث مشکلات فنی در دستگاه شود.
دستگاههای الکتروکوتر یا الکتروسرجری از جریان الکتریکی برای برش و تراشه کردن بافتهای بدن استفاده میکنند. این دستگاهها از الکترودهای خاصی که جریان الکتریکی را از خود عبور میدهند، استفاده میکنند. به طور کلی دستگاههای الکتروکوتر جزء ابزارهای مهم در جراحی هستند و در انجام انواع مختلف جراحیها بسیار مؤثر هستند. برخی از انواع روشهای جراحی که با استفاده از یونیتهای جراحی الکتریکی انجام میشوند عبارتند از:
در این نوع جراحی دستگاه کوتر جراحی برای برش بافتهای بدن استفاده میشود. جراحی برشی شامل جراحیهای پوستی، جراحیهای زیبایی و جراحیهای تشخیصی مانند بیوپسی (به فرانسوی: Biopsie) یا بافت برداری است.
در این روش دستگاه الکتروکوتر برای تخلیه خون و تشکیل پلاکتها در زمان جراحی استفاده میشود. این روش به عنوان جایگزین مناسب برای استفاده از سوزن و رشته برای تخلیه خون مورد استفاده قرار میگیرد.
در این نوع جراحی دستگاه الکتروسرجری برای برش بافتهای داخلی بدن از طریق دستگاه آندوسکوپی (ابزار مجهز به دوربین) استفاده میشود.
جهت جراحی قلب از دستگاه کوتر جراحی برای جداسازی و برش بافتهای قلب استفاده میشود. در این نوع جراحیها میتوان با استفاده از دستگاه اکوکاردیوگرافی فعالیتهای قلب با وسایل الکترونیکی را ثبت کرد.
در جراحی ایمپلنت دندان و سایر جراحیها از دستگاه الکتروکوتر برای برش و حذف بافتهای دندان هنگام کار با موتور ایمپلنت استفاده میشود.
برای استفاده از دستگاه الکتروسرجری باید دستگاه را به یک منبع برق وصل کنید تا بتوانید از آن استفاده کنید. برخی از یونیتهای جراحی الکتریکی با باتریهای قابل شارژ نیز عرضه میشوند که میتوانید از آنها بدون نیاز به منبع برق مستقیم استفاده کنید. اما برای استفاده بهتر و پایدارتر، بهتر است دستگاه را به منبع برق وصل کنید. حتماً قبل از هر استفاده، دستورالعملهای استفاده و ایمنی دستگاه را مطالعه کنید و به همه نکات ایمنی توجه کنید.
شدت جریان الکتریکی که برای سوزاندن و برش استفاده میشود، بستگی به محل استفاده و نوع جراحی دارد. به طور کلی برای سوزاندن بافت، شدت جریان باید بالا باشد تا باعث سوختن بافت شود. اما برای برش بافت، شدت جریان باید کمتر باشد تا بتوان به صورت دقیق و کنترل شده بافت را برش داد. در هر صورت تنظیم شدت جریان باید توسط پزشک انجام شود. پزشکان میتوانند بر اساس نوع جراحی و نیازهای بیمار، شدت جریان مناسب را تنظیم کنند تا عمل جراحی به درستی انجام شود و هیچ آسیب جانبی به بافتهای اطراف بدن بیمار وارد نشود.
صفحه پلیت کوتری باید به طور صحیح و دقیق زیر بدن بیمار نصب شود تا از انجام عمل جراحی به درستی و بدون مشکلات الکتریکی اطمینان حاصل شود. استفاده از صفحه پلیت کوتری در صورت استفاده از الکتروکوتر مونوپولار ضروری است؛ زیرا این وسیله کمک میکند تا جریان الکتریکی به درستی از بدن بیمار عبور کند و خطرات الکتریکی را کاهش دهد. همچنین اتصال صفحه پلیت کوتری به سوکت دستگاه الکتروکوتر از طریق کابل رابط ضروری است تا جریان الکتریکی به درستی انتقال یابد و عمل جراحی به خوبی انجام شود.
برای اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه الکتروسرجری، قبل از هر جراحی باید آن را تست کرد و اطمینان حاصل کرد که تمامی قطعات آن به درستی کار میکنند. این کار از نظر ایمنی بیمار و انجام عمل جراحی بسیار حائز اهمیت است. ضدعفونی کردن پوست بیمار و استفاده از شانهای استریل نیز جزء مراحل مهم قبل از جراحی هستند که باعث کاهش خطر عفونت میشود. همچنین اتصال قلم کوتری به دستگاه باعث انتقال جریان الکتریکی به درستی و بدون مشکلات به بدن بیمار میشود و از ایجاد مشکلات الکتریکی جلوگیری میکند.
جهت اطمینان کامل از ایمنی یونیت جراحی الکتریکی، قبل از استفاده باید سیستم کوتری را امتحان کرد و اطمینان حاصل کرد که به درستی عمل میکند. در صورت استفاده از الکتروکوتر بای پولار، نیازی به نصب صفحه پلیت نیست و تنها کابلی که دو مسیر برای رفت و برگشت جریان الکتریکی دارد، جایگزین دو کابل قلم کوتر و پلیت میشود. این سیستم به منظور افزایش ایمنی و کارایی در جراحیها استفاده میشود و به حداقل رساندن خطرات مربوط به جریان الکتریکی کمک میکند.
انواع مختلفی از دستگاههای الکتروکوتر در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود دارند. هنگام خرید این تجهیزات باید اطمینان حاصل کنید که تمامی اتصالات دستگاه به درستی قرار گرفته و محکم هستند. هر گونه لغزش یا عدم قرارگیری صحیح ممکن است منجر به مشکلات فنی در زمان استفاده شود. همچنین اطمینان حاصل کنید که سطح الکترودها پستی و بلندی نادرست نداشته باشند. الکترودهای با سطح پست میتوانند عمق برش نادرستی داشته باشند و الکترودهای با سطح بلند میتوانند به بدن بیمار آسیب وارد کنند یا باعث سوختگی شوند.
هنگام خرید دستگاه الکتروکوتر از کیفیت ساخت دستگاه اطمینان حاصل کنید. دستگاه باید از مواد با کیفیت و استانداردهای صنعت پزشکی ساخته شده باشد تا عملکرد بهینه و ایمنی را فراهم کند. همچنین دستگاه باید قابلیت تنظیم قدرت جریان الکتریکی را داشته باشد تا بتوانید آن را به میزان مناسب برای هر نوع جراحی تنظیم کنید. همراهان گرامی با توجه به این نکات میتوانید یک دستگاه الکتروکوتر با کیفیت و ایمن تهیه و خریداری کنید.
قیمت دستگاه الکتروکوتر به پارامترهایی مختلفی مانند برند دستگاه و قطعات به کار برده شده، کشور سازنده، کیفیت، امکانات، تعداد الکتروها، قدرت و سایر ویژگیهای دستگاه بستگی دارد. مشاوره با کارشناسان شرکت تجهیزات پزشکی سینا طب و دریافت کاتالوگ محصولات موجود در مجموعه سینا طب میتواند به شما کمک کند تا دستگاهی با قیمت مناسب و کارایی موثر را برای نیازهای خود انتخاب و خریداری کنید.