تهران، خیابان ولیعصر، پایینتر از سه راه جمهوری، کوچه سخنور، ساختمان شماره 117، طبقه 5
021-66709528
تخت جراحی یکی از تجهیزات الزامی اتاق عمل است که به استقرار بیمار در موقعیت های مختلف جهت عمل جراحی کمک می کند. تخت اتاق عمل تختی است که بیمار جهت عمل جراحی بر روی آن قرار می گیرد. از نظر شکل ظاهری، تختهای جراحی تقریباً شبیه سایر تخت های بیمارستانی هستند؛ اما از نظر جزئیات و اجزاء سازنده، میان آنها تفاوت هایی وجود دارد. تخت جراحی قابلیت تنظیم ارتفاع، زوایه و وضعیت های را دارد. این تخت ها معمولاً بر روی یک پایه ثابت یا متحرک قرار گرفته اند و از یک رویه مستطیلی با مساحت زیاد از جنس فلزی یا کامپوزیتی هستند. قطعات و اجزای آن را می توان برای شست و شو و استریل کردن از یکدیگر جدا کرد.
هدف از خرید تخت جراحی قرار گیری بیمار بر روی آن جهت انجام عمل جراحی و در دسترسی آسان به بدن بیمار در زوایا و حالت های گوناگون است. این تخت صرفا برای دراز کشیدن یا قرار گرفتن بیمار بر روی تخت نیست؛ بلکه هدف اصلی این است که ارگان ها و اندام های مختلف مثل کبد، شکم، کمر، قفسه سینه، گردن و سر، دست و پا یا هر قسمت دیگر که نیاز به عمل جراحی دارد در موقعیت خاص و ویژه قرار گیرد تا پزشک به راحتی عمل جراحی را انجام دهد.
تقسیم بندی تخت جراحی معمولاً از دو منظر صورت می گیرد؛ اول از منظر نحوه تنظیم تخت و دوم از نظر تعداد شکن.
تخت های جراحی اتاق عمل به دو صورت قابل تنظیم هستند:
تخت های جراحی از نظر تعداد شکن شامل تخت های جراحی به صورت دو شکن، سه و چهار شکن هستند. به عنوان مثال، یک تخت جراحی سه شکن، دارای سه تشک به هم پیوسته است که می توان شیب بالا تنه، ران پا و دست را تنظیم کرد.
بیمار در حین عمل جراحی قلب و عروق، زیبایی و ارتوپدی بر روی تخت جراحی در موقعیت صحیح قرار می گیرد. در اتاق عمل از تخت های جراحی متنوعی استفاده می کنند که معمولاً ثابت یا متحرک هستند. بسته به نوع طراحی و مشخصات، می توان از آن ها برای طیف گسترده ای از جراحی ها استفاده کرد. در حالی که برخی از آن ها برای جراحی های خاص همچون زیبایی و ارتوپدی طراحی شده اند؛ نوع تخت جراحی را می توان بسته به عمل جراحی و اهداف خود انتخاب کرد. با این وجود تمام تختهای جراحی مشخصات مشابهی دارند که عبارت است از:
ارتوپدی یکی از شاخههای پزشکی است. متخصصان در این زمینه به درمان بیمارانی میپردازند که از دردهای اسکلتی-عضلانی رنج میبرند. جراحان ارتوپد به بررسی و معاینه مفاصل، استخوانها، رباط، ماهیچه و تاندونها میپردازند و برای تسکین این بیماران از روشهای درمانی متنوعی استفاده میکنند. در طول تشخیص و درمان مشکلات ارتوپدی، متخصصان از ابزار و اشیاء مخصوصی استفاده میکنند؛ مثلاً هنگام جراحی ارتوپدی ابزارهایی چون اکارتور، تخت جراحی ارتوپدی، پنس رینی و پیچ ارتوپدی لازم است.
تخت ارتوپدی مناسب باید قابلیت دسترسی آسان متخصصین به این ابزار راه بدهد. تخت جراحی ارتوپدی، به تختی گفته میشود که بیمار در موقعیت یا پوزیشن صحیح و مناسب برای عمل جراحی ارتوپدی بر روی آن قرار میگیرد. تشک، محل قرارگیری قسمت فوقانی بدن، محور و یک پایه از قطعات تختهای جراحی ارتوپدی به شمار می آیند. این تخت دارای قابلیت کنترل برای دسترسی پزشک به اندام مورد نظر در موقعیت های مختلف است. تخت ارتوپدی محلی مناسب برای قرار گیری تجهیزات و ابزار های مورد نظر متخصصان است.
جراحی مغز و اعصاب عملی حساس است و نیاز به دقت بالایی دارد. در این شرایط دسترسی صحیح پزشک به بیمار بسیار مهم است. یکی از ویژگی های مهم این تختها، قرار گرفتن بیمار در شرایط مطلوب است.
بر اساس شواهد و آمارهای موجود در جهان تعداد متقاضیان برای عمل های زیبایی مرتباً در حال افزایش است. امروزه افراد زیادی از جمله بانوان، به زیبایی خود اهمیت می دهند. به همین علت جراحی زیبایی در گروه های سنی مختلف، از جمله جوانان و افراد بزرگسال بسیار محبوب و پر طرفدار است. برای انجام کلیه خدمات زیبایی، بیمار باید در موقعیت مورد نظر پزشک قرار گیرد. از این رو تخت جراحی زیبایی مهم ترین ابزار برای انجام خدمات و عمل های زیبایی است. تخت جراحی زیبایی در برابر اجسام و اشیاء تیز مقاوم بوده و همچنین انعطاف پذیر و قابل تنظیم در حالت های گوناگون است.
در بیمارستانها از تختهای بیمارستانی و جراحی گوناگونی استفاده می کنند. همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، ظاهر و ساختار تختهای جراحی اتاق عمل شبیه به سایر تخت های بیمارستانی است؛ اما به علت برخی از ویژگی های مفید تخت جراحی و محدودیت های تخت بیمارستانی، استفاده از آن ها در اتاق عمل بهتر است. وظیفه پزشکان، پرستاران، کارکنان و پرسنل بیمارستان نگهداری، مراقبت و درمان از افراد بستری شده در بیمارستان است.
در طول مدت درمان، حفظ سلامتی و بهبودی فرد در اولویت است. مراکز درمانی و بهداشتی، برای رفاه و راحتی بیماران باید از تجهیزات و لوازم مناسبی استفاده کنند. همچنین پزشکان، پرستاران و کادر درمان در ارائه خدمات پزشکی و بهبودی کامل بیمار نقش مهمی دارند. بنابراین، مدیران مراکز درمانی و پزشکان باید تلاش کنند تا بیماران بهبودی کامل خود را دست یابند.
در این راستا، تجهیزات مختلفی نظیر تختهای بیمارستانی، تختهای جراحی، دستگاه ساکشن، تجهیزات تصویربرداری و سایر راهکار های درمانی، بسیار مفید و با ارزش هستند. یکی از راهکار های درمان برای افراد مبتلا به عارضه های قلبی و عروقی، اسکلتی و عضلانی، ریوی، کلیوی، نخاع و ستون فقرات، عمل جراحی است. با توجه به نوع عارضه، پزشکان در این روش بر روی بدن بیمار برشی ایجاد می کنند تا به بافت و اندام داخلی مورد نظر دست یایند. برخی از نمونه های جراحی عبارتند از:
برای درمان بیمارانی که نیاز به عمل جراحی دارند، در اتاق عمل از تجهیزات متنوعی استفاده میکنند. اتاق عمل، یک اتاق بزرگ و استریل است که بیماران بر روی تخت جراحی قرار میگیرند. تجهیزات، پزشکان و دستیاران آنها نقش مهمی در طول عمل جراحی دارند. جراحان و دستیاران قبل از آغاز عمل جراحی ملزم به شست و شوی دست، پوشیدن روپوشهای مخصوص و استریل و استفاده از ماسک و دستکشهای تمیز هستند. همچنین پیش از عمل جراحی، تجهیزات و ابزار را باید استریل کنند. علاوه بر مهارت و دانش پزشک و هماهنگی میان متخصصان و پرستاران، استفاده از تجهیزات استاندارد و ایمن در اتاق عمل از اهمیت بالایی برخوردار است. تخت جراحی اتاق عمل جزء تجهیزات پرکاربرد و مشترک بین عمل های جراحی به حساب میآید.
با افزایش شاخههای پزشکی و تکامل یافتن راهکارهای درمانی، تجهیزات پزشکی و درمانی تغییرات زیادی پیدا کردهاند. در حین عمل جراحی، تخت اتاق عمل وظیفه قرار گرفتن بیمار در حالت مناسب را دارد. گرچه ممکن است برخی از مراکز درمانی از تختهای بیمارستانی در اتاق عمل استفاده کنند، اما تختهای جراحی که به صورت تخصصیتر هستند، محبوبیت بیشتری دارند. به طور کلی، نوع تخت به عمل جراحی بستگی دارد. بنابراین با فروش تخت جراحی در مدل و طرحهای متنوع میتوان بسته به نوع جراحی، تخت مناسبی را انتخاب کرد. قبل از خرید تخت باید معیار های مهمی از جمله؛ اندازه، قطعات، شکل ظاهر، ارتفاع، لوازم جانبی، فضای مورد نیاز و شرایط ایمنی را در نظر گرفت.
علاوه بر توجه به نکات فوق، به خواص ضد باکتری، ضد قارچ، غیر قابل اشتعال و تحمل حداکثر وزن توجه فرمایید.