تهران، خیابان ولیعصر، پایین‌تر از سه راه جمهوری، کوچه سخنور، ساختمان شماره 117، طبقه 5

021-66709528

دستگاه ساکشن – قیمت دستگاه ساکشن، دندانپزشکی، بیمارستانی، خانگی پرتابل

دستگاه ساکشن چیست

بررسی دستگاه ساکشن و کاربردهای آن

دستگاه ساکشن که به عنوان آسپیراتور نیز شناخته می‌شود، نوعی ابزار پزشکی است. این دستگاه عمدتاً برای ازبین‌ بردن انسدادهای مخاط، بزاق، خون یا ترشحات از راه تنفسی فرد استفاده می‌شود. هنگامی که بیمار به دلیل عدم هوشیاری یا یک فرآیند درمانی قادر به پاک‌سازی ترشحات نباشد، دستگاه‌ ساکشن با حفظ یک راه تنفسی مطمئن به او کمک می‌کند تا نفس بکشد. متخصصان و پزشکان از دستگاه‌ های ساکشن به‌عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از یک برنامه درمانی، زمانی که مسیر تنفسی بیمار به طور جزئی یا کامل مسدود شده است، استفاده می‌کنند. برخی از کاربرد های رایج این دستگاه عبارتند از:

  1. حذف ترشحات تنفسی زمانی که بیمار به طور طبیعی قادر به انجام آن نیست.
  2. کمک به بیماری که هنگام تشنج یا بیهوشی استفراغ می‌کند.
  3. پاک‌سازی خون از مسیر تنفسی
  4. خارج کردن یک ماده خارجی از نای و یا ریه‌ های بیمار (آسپیراسیون ریوی)

به دلیل استفاده از دستگاه ساکشن همراه با سایر فناوری‌های پزشکی برای درمان انواع شرایط تهدید کننده حیات، این دستگاه هم در کلینیکها و هم در بیمارستانها به یک ستون اصلی تبدیل شده‌ ست.

تاریخچه دستگاه ساکشن

اولین دستگاه ساکشن معمولی توسط یک متخصص قلب به نام پیر کارل ادوارد پوتین در سال 1869 معرفی شد. ساکشن او یک دستگاه دستی بود که از پمپی برای تخلیه آبسه‌ها و تجمع مایع در قفسه سینه استفاده می کرد. هدف آن دستگاه جلوگیری از نارسایی قلبی بود. هنگامی که الکتریسیته رایج و قابل‌ اعتماد شد، دستگاه‌های ساکشن از دستگاه‌های دستی به دستگاه‌هایی با انرژی الکتریکی تبدیل شدند. بااین‌حال، تا اواخر دهه 1970 این دستگاه‌ ها بسیار بزرگ بودند و اغلب به دیوار چسبانده می‌شدند. باگذشت زمان، بسیاری از انواع دیگر ساکشن‌ها اختراع شدند. امروزه انواع مختلفی از دستگاه‌های ساکشن برای استفاده هم در بیمارستان‌ها و کلینیک ها و هم منازل در دسترس است.

دستگاه ساکشن پرتابل

دستگاه ساکشن دستی

دستگاه‌ های دستی از برق استفاده نمی‌کنند. طراحی آنها می‌تواند به‌سادگی یک حباب دستی باشد که برای بیرون راندن مخاط از حفره بینی کودک استفاده می‌شود. این دستگاه ها اغلب در شرایط اضطراری استفاده می‌شوند زیرا برای عملکرد نیازی به برق ندارند و معمولاً کوچک و قابل‌حمل هستند. با این‌ حال، استفاده از دستگاه‌ های ساکشن دستی به طور مداوم و مؤثر در یک دوره زمانی طولانی دشوار است.

دستگاه ساکن ثابت

برای چندین دهه، ساکشن های ثابت رایج‌ ترین دستگاه‌ها بودند. زیرا این دستگاه‌ها قابل‌ اعتماد، مؤثر و سازگار بودند. بااین‌حال، عدم قابلیت حمل آنها مسئله مهمی بود. امکان استفاده از ساکشن برای بیماران در حین حرکت وجود نداشت و فقط می‌توانست مراقبت‌های اضطراری را در چهار دیواری بیمارستان ارائه دهد.

دستگاه ساکشن قابل حمل یا پرتابل

ساکشن‌ های قابل‌ حمل یا پرتابل به دلیل پیشرفت در فناوری آسپیراتور و باتری، محبوبیت بیشتری دارند. ساکشن‌های قابل‌حمل به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که سبک‌ وزن بوده و به‌ راحتی قابل جابجایی یا حمل‌ و نقل هستند و برای بیماران و متخصصان پزشکی مناسب هستند.

طبقه بندی انواع دستگاه ساکشن از نظر میزان خلاء

ساکشن‌های پزشکی از لحاظ میزان تولید خلاء به سه صورت هستند:

  1. برخی از آنها با خلاء بیش از 60 کیلو پاسکال در بیمارستان ها و عمل های جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  2. برای جراحی‌های زیبایی، جزئی و سرپایی در مطب از ساکشن ها با قدرت خلاء بیشتر از 20 کیلو پاسکال استفاده می‌شود. 
  3. نوع سوم برای استفاده در منازل و افرادی که مبتلا به مشکلات تنفسی بوده و به دستگاه ساکشن با خلاء 20 کیلو پاسکال نیاز دارند، استفاده می‌شود.

کاربردهای متداول ساکشن

دستگاه‌های ساکشن اغلب زمانی استفاده می‌شوند که بیمار دچار انسداد مایع یا نیمه جامد در حلق، نای یا سایر حفره‌های دهانی خود می‌شود. با این‌ حال، دستگاه ساکشن ایده‌ آل ممکن است بسته به شرایط بیمار متفاوت باشد. در اینجا چند سناریو وجود دارد که در آن بیماران یا متخصصان ممکن است از یک دستگاه ساکشن قابل‌حمل استفاده کنند.

دستگاه ساکشن قابل حمل

مراقبت مداوم از بیمار

اگر بیمار به دلایل مختلف نتوانند ترشحات خود را دفع کند، ممکن است به دستگاه‌های ساکشن قابل‌ حمل در خانه خود نیاز داشته باشد. این شامل بیمارانی می‌شود که تحت مراقبت درمانی هستند و پاک‌سازی ترشحات خود را دشوار یا غیرممکن می‌دانند. افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن (COPD، ALS، فیبروز کیستیک، برونشکتازی و غیره) یا بیمارانی که تحت تراکئوستومی قرار گرفته‌اند.

استفاده از دستگاه ساکشن در اورژانس

آسپیراتورهای قابل‌ حمل در محیط‌ های پیش بیمارستانی یا اورژانسی بسیار رایج هستند؛ زیرا نقش مهمی در کمک به پاسخ‌ دهندگان اورژانس در ایجاد ABC (راه هوایی، تنفس و گردش خون) دارند. پرسنل اورژانس اغلب از دستگاه‌های ساکشن قابل‌ حمل برای درمان انواع بیماران استفاده می‌کنند. این شامل موارد تروما با خون در دستگاه تنفسی، گرفتگی تنفسی به دلیل تهوع و سایر مواردی اورژانسی است که مرتبط با مشکلات تنفسی است.

استفاده در بیمارستان

اکثر بیمارستان‌ها دارای اتاق‌هایی هستند که با دستگاه‌های ساکشن ثابت و دیواری مجهز شده‌ اند. تیم‌ های مراقبتی اغلب از آسپیراتورهای ثابت به‌عنوان بخشی از روش‌های استاندارد مانند تراکئوستومی، بیماری‌های مربوط به سینوس و برداشتن لوزه‌ ها استفاده می‌کنند. بااین‌حال، بیمارستان‌ها اغلب چند دستگاه قابل‌ حمل برای موارد استفاده خاص دارند. به‌ عنوان‌ مثال اگر بیمار نیاز به آسپیراتور داشته باشد اما هیچ دستگاه آسپیراتور دیواری در اتاق بیمار وجود نداشته باشد، تیم مراقبت به‌ جای انتقال بیمار به اتاق دیگر، از یک آسپیراتور استفاده می‌کنند.

استفاده به عنوان ساکشن دندانپزشکی

دستگاه ساکشن نقش مهمی در اقدامات دندانپزشکی دارد و به صورت یک الزام در عملیات دندانپزشکی به حساب می‌آید. استفاده از ساکشن در دندانپزشکی وظایف مهمی از جمله پیشگیری از تجمع بزاق و ترشحات، کاهش خطر خفگی و انسداد راه تنفسی و جلوگیری از عفونت دارد.

دستگاه ساکشن قابل‌ حمل چگونه کار می‌کند؟

دستگاه‌های ساکشن قابل‌ حمل فشار منفی ایجاد می کنند که از طریق نوع خاصی از لوله اتصال پلاستیکی به نام کاتتر یکبار مصرف هدایت می شود. فشار منفی یک اثر خلاء ایجاد می کند که خون، مخاط یا ترشحات مشابه را از گلو خارج می کند. سپس ترشحات به طور خودکار در ظرف جمع آوری ریخته می شود. به منظور ایجاد فشار منفی و حذف ترشحات، دستگاه‌های ساکشن قابل حمل به چند فناوری کلیدی متکی هستند. 

اجزا دستگاه ساکشن

  • باتری‌‌های یکبار مصرف یا قابل شارژ

 دستگاه ساکشن به باتری‌ های قدرتمند مجهز است تا اطمینان حاصل شود که می‌توانند قابلیت مکش را در زمانی که منبع تغذیه قابل‌ اطمینان در دسترس نیست، ارائه دهد.

  • پمپ مکش (خلاء)

پمپ خلأ اغلب در داخل آسپیراتور قرار دارد. این همان چیزی است که باعث فشار منفی می‌شود و برای عملکرد دستگاه ساکشن ضروری است.

  • لوله اتصال

این لوله پمپ خلأ را به مخزن جمع‌آوری متصل می‌کند. لوله اتصال هرگز نباید با محتویات داخل مخزن تماس پیدا کند.

  • لوله استریل بیمار

این لوله به نوک ساکشن متصل می‌شود و ترشحات بیمار را به داخل مخزن هدایت می‌کند. لوله‌ های استریل پس از هر جلسه ساکشن باید به‌ درستی دور ریخته شود.

  • مخزن یکبار مصرف

محفظه یکبار مصرف ترشحات بیمار را نگه می‌دارد و اغلب در صورت مکش بیش از حد مایعات از بیمار، قابلیت محافظت از سرریز را فراهم می‌کند. این مخزن باید یکبار مصرف باشد تا اطمینان حاصل شود که تمام قسمت‌های دستگاه ساکشن استریل می‌مانند.

  • سیم برق

دستگاه‌های ساکشن قابل‌ حمل دارای یک سیم برق هستند که می‌توان از آن برای شارژ دستگاه در زمانی که نزدیک پریز برق هستید استفاده کنید.

دستگاه ساکشن ثابت

  • فیلترها

در حالت ایده‌آل، یک قوطی یکبار مصرف باید از فیلترهای باکتریایی/ویروسی برای جلوگیری از آلودگی در اجزای داخلی آسپیراتور پشتیبانی کند. همچنین ممکن است از فیلترهای خاصی برای محافظت در برابر گرد و غبار و گازهای خطرناکی که می‌توانند به دستگاه آسیب برسانند استفاده شود. فیلترها در مجاری هوای دستگاه ساکشن قرار می‌گیرند. به وسیله آنها امکان تصفیه هوایی که از دهان بیمار بیرون می‌آید، وجود دارد. این فیلترها از نوع آنتی باکتریال هستند که هر 6 ماه یک بار باید آنها را تعویض کنید.

 تجهیزات مورد نیاز دستگاه قابل‌حمل

قبل از استفاده از دستگاه ساکشن، مطمئن شوید که آموزش کافی را برای دستگاه دیده‌‌اید و دفترچه راهنمای دستگاه ساکشن خود را مطالعه کنید. از آنجایی‌ که انواع مختلف آسپیراتور دارای ویژگی‌های متفاوتی هستند، تنها دفترچه راهنمای محصول دقیق‌ ترین راهنمایی را ارائه می‌دهد. اگر در حال آماده‌ سازی دستگاه ساکشن برای استفاده هستید، مطمئن شوید که تمام قطعات را دارید. اگر این اجزا در دسترس نباشند، ممکن است دستگاه ساکشن آن‌ طور که در نظر گرفته شده کار نکند.

  1. منبع تغذیه (برای برخی از ماشین‌‌ها، کابل 12 ولت DC خودرو نیز در صورت وجود برق خارجی کافی است.)
  2. قوطی جمع‌ آوری یکبار مصرف
  3. لوله اتصال آسپیراتور به قوطی
  4. لوله بیمار (همچنین به‌ عنوان مدار آسپیراتور نیز شناخته می‌شود.)
  5. کاتتر ساکشن یا لوازم جانبی ساکشن جراحی (لوازم جانبی مناسب بستگی به مدل دستگاه دارد.)
  6. جامد کننده‌ های کنترل نشت برای دفع ایمن مایعات
  7. هرگونه لوازم جانبی اضافی که برای این روش موردنیاز است و توسط سازنده دستگاه تأیید شده است.

انواع سر ساکشن

در جراحی و خدمات دندانپزشکی از سر ساکشن‌های متنوعی استفاده می‌کنند که برخی از آنها یک بار مصرف، دارای انحنا و مستقیم هستند. 

  • سر ساکشن (Adson)

آنها در انتقال مایعات و خون در محل جراحی نقش دارند. از سوپاپ انگشتی برای تنظیم قدرت مکش آنها استفاده می‌کنند.

  • سر ساکشن (Frazier )

اگر مقدار مایعات و ترشحات در طول عمل جراحی کم است، متخصصان از سر ساکشن فرایزر استفاده می‌کنند. در بازار آنها به صورت فلزی، مستقیم و انحنا، یکبار مصرف، کوتاه و بلند موجود هستند.

  • سر ساکشن (Poole)

این نوع سر ساکشن‌ها را می‌توانید به صورت فلزی، یک بار مصرف، مستقیم و انحنا تهیه کنید. کاربرد آنها خالی کردن سرم های شست و شو در قفسه سینه و شکم است.

سر قابل تعویض دستگاه ساکشن

  • سر ساکشن (Yankauer)

در جراحی‌های دهان، شکم و قفسه سینه برای تخلیه مایعات از آنها در ابعاد بزرگ و کوچک استفاده می کنند که به صورت فلزی و یک بار مصرف هستند. همچنین می‌توانید آنها را بدون سوپاپ کنترل یا با سوپاپ خریداری کنید.

عواملی که هنگام خرید دستگاه ساکشن پزشکی باید در نظر گرفت

دستگاه ساکشن جزء کلیدی در میان  ابزار پزشکی است. در محیط‌های بیمارستانی، از آسپیراسیون جلوگیری می‌کند و از تنفس درست در طی اقدامات پزشکی اعم از معمول تا اورژانسی محافظت می‌کند. دستگاه ساکشن مناسب سرمایه‌گذاری در زندگی بیماران است. در اینجا عواملی که باید هنگام انتخاب دستگاه مناسب برای نیازهای خود در نظر بگیرید توضیح داده خواهد شد.

  • قابلیت حمل

واحدهای اورژانس (EMS) باید بتوانند بعضی از عملیات لازم برای حفظ جان بیمار مانند ساکشن را در محل حادثه و بدون انتقال بیمار انجام دهند. ساکشن‌های قابل‌حمل متخصصان اورژانس را قادر می‌سازد تا عمل ساکشن را در کنار بیمار انجام داده و مراقبت‌های تثبیت‌کننده سریع‌تر و ایمن‌تری را ارائه دهند. وزن سبک و اندازه مناسب ساکشن که حمل راحت‌تری داشته باشد نیز مهم است.

  • عمر باتری

به‌خصوص در شرایط اضطراری تاکتیکی، ممکن است مجبور شوید چندین بیمار را در کوتاه‌مدت ساکشن کنید. این بدان معناست که زمان کمی برای شارژ مجدد یک دستگاه با باتری ضعیف وجود خواهد داشت. بنابراین انتخاب واحدی با عمر باتری طولانی مهم است. دستگاهی که سریع‌تر شارژ می‌شود، پایداری و انعطاف‌پذیری بیشتری ارائه می‌کند، بنابراین در مورد زمان شارژ باتری نیز بپرسید.

  • سازگاری

بیمارستان‌ها و ارائه‌دهندگان EMS اغلب به اجزای یکبار مصرف دستگاه در هر شکل و اندازه‌ای دسترسی دارند. بااین‌حال، هنگامی که زمان اتصال یک قوطی یا کاتتر به یک دستگاه فرامی‌رسد، ممکن است متوجه شوید که تمام وسایل یکبار مصرف را دارید، به جز یک مورد. واحدی را انتخاب کنید که یا با طیف وسیعی قطعات یکبار مصرف سازگار باشند و نیاز به قطعة خاص نداشته باشند.

  •  تعداد مورد نیاز

واقعاً به چند دستگاه ساکشن پزشکی نیاز دارید؟ پاسخ تقریباً همیشه بیشتر از آن چیزی است که فکر می‌کنید. بیمارستان‌هایی که نوزادان زیادی را به دنیا می‌آورند، ICUهای بزرگی دارند، به‌ عنوان مراکز تروما عمل می‌کنند. و یا در کلان‌ شهرهای وسیع واقع شده‌اند، معمولاً به واحدهای بیشتری نیاز دارند. حداقل باید که در هر بخش، ساکشن ثابت دیواری، ساکشن قابل‌حمل و یک واحد ساکشن در هر اتاق جراحی داشته باشید.

  • قدرت

یک دستگاه ساکشن باید بتواند مکش حداقل 300 میلی‌متر جیوه با دبی 30 لیتر در دقیقه را داشته باشد. بسیاری از واحدهای ساکشن وعده رسیدن به این حداقل آستانه را می‌دهند. اما برخی از آنها به‌ محض قدیمی شدن باتری یا کم‌ شدن شارژ، دچار افت قدرت می‌شوند. در رابطه‌ با جزئیات عملکرد دستگاه در این موارد، اطلاعات بیشتری کسب کنید.

  • قابلیت تنظیم

در حالی‌ که ساکشن قدرتمند می‌تواند زندگی را نجات دهد، ساکشن بیش از حد در نوزاد می‌تواند فاجعه‌ بار باشد. واحد مکش ایده‌آل به‌سرعت و به‌راحتی قابل تنظیم است. تیم شما باید بتواند یک نوزاد، یک سالمند بیمار و یک فرد بالغ سالم مبتلا به پنومونی آسپیراسیون را بدون مکث برای تعویض دستگاه یا بررسی دفترچه راهنما در چند لحظه ساکشن کند.

قیمت دستگاه ساکشن به چه عواملی بستگی دارد؟

قیمت دستگاه ساکشن به عواملی مانند قدرت و توان دستگاه، ویژگی‌های ایمنی، کیفیت ساخت، برند و شرکت سازنده، نوع فیلتر و لوازم جانبی، میزان مصرف انرژی، قابلیت‌های خاص و همچنین قیمت بازار بستگی دارد. بنابراین باید به همه این عوامل توجه کرد تا بهترین دستگاه ساکشن را با قیمت مناسب خریداری نمایید.

برند و شرکت سازنده در تعیین قیمت دستگاه ساکشن

برند و شرکت سازنده در قیمت دستگاه ساکشن بسیار مهم است. برندهای معروف و معتبر با کیفیت ساخت بالا و توانایی عرضه محصولات با قابلیت‌های بیشتر و خدمات پس از فروش بهتر، قیمت‌های بالاتری را از مشتریان خود دریافت می‌کنند. همچنین برندهایی که در بازار جدید هستند و کیفیت ساخت آنها شاید پایین‌تر باشد، ممکن است قیمت مناسب‌تری داشته باشند تا بازار را به خود جذب کنند. به طور کلی، برند و شرکت سازنده در تعیین قیمت دستگاه ساکشن نقش بسیار مهمی دارد.

اهمیت نوع فیلتر و لوازم جانبی در تعیین قیمت دستگاه ساکشن

نوع فیلتر و لوازم جانبی نیز در تعیین قیمت دستگاه ساکشن تاثیر گذار هستند. فیلترهای با کیفیت و قابل شستشو و یا قابل تعویض، معمولاً قیمت بالاتری دارند. همچنین، وجود لوازم جانبی مثل مخزن آب، لوله‌های اضافی و سرپوش‌های جایگزین نیز می‌تواند قیمت دستگاه را افزایش دهند. در کل، وجود فیلتر و لوازم جانبی با کیفیت و با امکانات بیشتر می تواند قیمت دستگاه ساکشن را افزایش دهد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 50 میانگین: 4.8]