تهران، خیابان ولیعصر، پایین‌تر از سه راه جمهوری، کوچه سخنور، ساختمان شماره 117، طبقه 5

021-66709528

دستگاه توموگرافی چشمی

بررسی مشخصات فنی دستگاه توموگرافی چشمی

دستگاه توموگرافی چشمی یا OCT، قیمت و خرید دستگاه توموگرافی چشمی

دستگاه توموگرافی چشمی یک ابزار پزشکی بسیار ارزشمند برای بررسی و معاینه شبکیه داخلی، شبکیه بیرونی، اپیتلیوم رنگدانه شبکیه (RPE) و مشیمیه است که از آن برای سنجش سلامت چشم بیمار استفاده می‌گردد. از دستگاه توموگرافی چشمی همچنین می‌توان برای اندازه‌گیری تغییرات چشم‌ها قبل و بعد از عمل آب مروارید استفاده کرد. چشم پزشک با استفاده از دستگاه توموگرافی چشمی به مقاطع توموگرافیک با دقت بالا از لایه‌های شبکیه و اطلاعات ارزشمند دیگر دست پیدا می‌کند. بنابراین برای تشخیص و پیگیری بسیاری از بیماری‌های شبکیه از این دستگاه استفاده می‌گردد.

دستگاه توموگرافی چشمی

سیستم تصویربرداری توموگرافی انسجام نوری (Optical Coherence Tomography)، فناوری پیشرفته‌ای است که برای تصویربرداری و تجزیه و تحلیل شبکیه چشم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فناوری، تصاویر بسیار دقیقی از شبکیه چشم و همچنین عصب بینایی ارائه می‌دهد. این تصاویر مقطعی به صورت دو بعدی و سه بعدی قابل مشاهده هستند که امکان نقشه‌برداری توپوگرافی چشم از جمله ضخامت ماکولا را فراهم می‌کند. با استفاده از این فناوری غیر تماسی می‌توان آسیب‌شناسی‌های مختلفی مانند آب سیاه یا گلوکوم (glaucoma) و قوز قرنیه یا کراتوکونوس (Keratoconus) را شناسایی کرد.

ویژگی‌های دستگاه توموگرافی چشمی

توموگرافی انسجام نوری یک فناوری تصویر برداری غیر تهاجمی است که برای به دست آوردن تصاویر مقطعی با وضوح بالا از شبکیه استفاده می‌شود. OCT شبیه آزمایش اولتراسوند است، با این تفاوت که تصویربرداری با اندازه‌گیری نور به جای صوت انجام می‌گردد. دستگاه توموگرافی چشمی ضخامت لایه فیبر عصبی شبکیه را در آب سیاه و سایر بیماری‌های عصب بینایی اندازه‌گیری می‌کند.

دستگاه توموگرافی چشمی پیشرفته‌ترین و مجهزترین دستگاه جهت بررسی و معاینه شبکیه چشم است. این دستگاه از قابلیت‌های بالایی در آنالیز چشم بیمار برخوردار است. از جمله ویژگی‌های این دستگاه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طراحی HD از فوندوس
  • تهیه نقشه HD از ضخامت شبکیه
  • تهیه نقشه‌های مرتبط با آنالیز RNFLV
  • تهیه نقشه HD از لایه‌های محتلف شبکیه
  • ارائه تصویر HD سطح مفطعی از لایه‌های شبکیه
  • بررسی جزئیات آناتومیک چشم با برترین کیفیت و وضوح بسیار بالا
  • تصویربرداری بسیار واضح و باکیفیت از عروق شبکیه و مشیمیه چشم
  • آرگونومی بسیار مناسب جهت سهولت و راحتی در ضمن فرآیند تصویربرداری

فناوری OCT و اصل کار آن

دستگاه توموگرافی چشمی بر اساس اصل تداخل سنجی کم همدوسی غیر مستقیم عمل می‌کند. در این دستگاه یک پرتو نور به داخل شبکیه هدایت می‌شود و نور پراکنده برگشتی حاصل، مسافت نامعلومی را تا یک آشکارساز طی می‌کند. این پرتو برگشتی با یک پرتو مرجع با طول مشخص مقایسه می‌شود. برای محاسبه تاخیر زمانی پژواک نور TD- OCT از نور مادون قرمز نزدیک برای نفوذ بهتر ساختارهای چشمی استفاده می‌گردد. هنگامی که فاصله بین منبع نور و بافت شبکیه با فاصله بین منبع نور و آینه مرجع برابر شود، نور بازتاب شده و آینه مرجع برای ایجاد یک الگوی تداخلی، برهم کنش می‌کنند. سپس تداخل اندازه‌گیری شده توسط ردیاب نوری به سیگنال A-scan تبدیل می‌شود.

معاینه چشم با دستگاه توموگرافی چشمی

توموگرافی انسجام نوری روشی است که اپتومتریست‌ها و چشم پزشکان برای تصویربرداری از پشت چشم از جمله ماکولا، عصب بینایی، شبکیه و مشیمیه استفاده می‌کنند. در طول معاینه چشم، اپتومتریست‌ها و چشم پزشکان می‌توانند پشت چشم و آناتومی آن را مشاهده کنند.

جزئیاتی که می‌توان با دستگاه توموگرافی چشمی تجسم کرد آنقدر واضح است که پزشکان می‌توانند جزئیات بسیار دقیق‌تری را نسبت به قبل در چشم مشاهده کنند. وضوح دستگاه توموگرافی چشمی کمتر از 10 میکرون (10 میلیونیم متر) است. دستگاه توموگرافی چشمی نه تنها جزئیات بیشتری را نسبت به روش‌های دیگر ارائه می‌دهد، بلکه می‌تواند نشان دهد که دقیقاً چه لایه‌ای از شبکیه در حال تجمع است. همچنین مایعی که باعث ادم یا تورم می‌گردد را تشخیص دهد و می‌توان از آن برای پیگیری بهبود یا رفع تورم استفاده کرد.

مشاهده چشم با OCT

برای معاینه شبکیه می‌توان از پروتکل‌های مختلف اسکن در دستگاه توموگرافی چشمی استفاده کرد. انتخاب پروتکل به ناحیه مورد نظر و آسیب شناسی مربوطه بستگی دارد.

بررسی وضعیت آناتومیک و هیستولوژیک چشم

با استفاده از دستگاه توموگرافی چشمی می‌توان نمایی از وضعیت آناتومیک و در برخی موارد وضعیت هیستولوژیک چشم را به تصویر کشید. در حقیقت دستگاه توموگرافی چشمی برخلاف پاتولوژی که نیازمند نمونه برداری و رنگ آمیزی نسج در خارج از بدن است، برشی از بافت را در حالی که زنده و در بدن انسان است، با دقت و کیفیت بسیار بالا به نمایش می‌گذارد. از آنجا که عمده بافت‌های چشم شفاف هستند، این شیوه تصویربرداری در چشم پزشکی دارای قابلیت و ویژگی‌های فراوانی است.

هنگام استفاده از دستگاه توموگرافی چشمی، نور لیزر مخصوصی به چشم تابیده می‌شود و نور پس از عبور از لایه‌های مختلف چشم نهایتاً بازتاب پیدا می‌کند. سپس سنسور دستگاه با آنالیز بازتاب نور، چگونگی لایه‌های مختلف چشم را مورد بررسی قرار می‌دهد و لایه‌های طبیعی را از لایه‌های غیر طبیعی تشخیص می‌دهد. به این طریق نوع ضایعه را با وضوح و دقت میکرونی نمایش می‌دهد. این روش تصویربرداری اغلب برای بررسی لایه‌های شبکیه و همچنین عصب باصره مورد استفاده می‌گیرد. با این وجود نمونه‌هایی از OCT وجود دارند که می‌توانند لایه‌های جلویی چشم نظیر قرنیه، صلیبیه، عنبیه و حتی عدسی را به تصویر بکشند.

تفاوت OCT با توپوگرافی و توموگرافی معمولی

تفاوت توموگرافی چشمی با توپوگرافی و توموگرافی معمولی در این است که از توپوگرافی برای تصویربرداری لایه‌های قدامی چشم، نظیر قرنیه مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما او سی تی می‌تواند لایه‌های خلفی چشم همانند شبکیه را نیز مورد بررسی قرار دهد. علاوه بر این، اساس اپتیکی و تکنولوژی آن‌ها نیز متفاوت است.

بیماری‌های شبکیه مانند کشش بین لکه زرد شبکیه و زجاجیه، سوراخ لایه‌ای لکه زرد شبکیه و آتروفی مشیمیه ناشی از سن را اکثراً در مشاهده تــه چشــم نمی‌تــوان تشخیص داد. اما با استفاده از دستگاه توموگرافی چشمی می‌توان زجاجیه خلفی و ارتباط آن با لکه زرد را مورد بررسی و معاینه قرار داد. از این مهم‌تر، دستگاه OCT در تشخیص انواع تغییرات سنی لکه زرد نقش به سزایی دارد. به کمک این دستگاه می‌توان جزئیات لایه‌های شبکیه را به راحتی به تصویر کشید. از این طریق می‌توان به تشخیص بسیاری از بیماری‌های مرتبط با چشم پرداخت. همچنین با تصویربرداری های دوره‌ای، به تعیین پیشرفت و یا درمان این ضایعات دست یافت.

مراحل انجام آزمایش OCT چشم

جهت انجام آزمایش OCT ابتدا باید از قطره میدراکس به منظور باز شدن کامل مردمک چشم استفاده کنید. سپس اطلاعات بیمار را وارد دستگاه کنید. آنگاه از بیمار بخواهید که چانه و پیشانی خود را در محل ‏مشخص شده قرار دهد و به مرکز ستاره قرمز رنگی که در داخل دستگاه قابل مشاهده است، نگاه کرده، چند ثانیه ‏پلک نزده و چشم خود را حرکت ندهد. پس از اتمام معاینات با دستگاه، تصاویر و اطلاعات حاصل روی برگه پرینت شده و به بیمار تحویل ‏داده می‌شود.‏

توموگرافی چشمی

چشم پزشک با مشاهده و بررسی تصاویر می‌تواند اطلاعاتی در مورد چشم‌های بیمار به دست آورد. به کمک تصاویر سه بعدی توموگرافی چشمی، پزشکان می‌توانند مناطقی از چشم که غیر طبیعی به نظر می‌رسد را شناسایی کرده و یا صدمات زودرس را تشخیص دهند.

هدف اصلی از انجام آزمایش

از آزمایش او تی سی می‌توانید برای تشخیص و درمان به موقع بسیاری از بیماری‌های شبکیه همچون جداشدگی لایه‌های شبکیه، تورم و یا وجود سوراخ در ‏ناحیه ماکولای چشم استفاده کنید. با استفاده از دستگاه توموگرافی چشمی می‌توان بیماری آب سیاه یا همان گلوکوم را به موقع تشخیص داد و همچنین در معاینات دوره‌ای‎ ‎ارزیابی ‏دقیق‌تری انجام داد.‏

یکی از مهم‌ترین اهداف آزمایش OCT، بررسی وضعیت چشم قبل و بعد عمل آب مروارید است. این آزمایش قبل ‌از عمل آب مروارید، برای پیش آگاهی نتیجه عمل و همچنین در صورت کامل نشدن دید ‏بعد از عمل آب مروارید، مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از آزمایش OCT، کشش بین شبکیه و زجاجیه (ویتریورتینال ترکشن) و غشاءهای روی ‏شبکیه (مامبران اپی رتینال) به راحتی قابل بررسی و تشخیص می‌باشد. در واقع تنها راه تشخیص به موقع و درمان بیماری‌های مرتبط با چشم (قبل از آن که دیر شود) تصویربرداری به کمک دستگاه توموگرافی چشمی است.

دستگاه توموگرافی چشمی پیشرفته‌ترین دستگاهی است که چشم پزشکان از آن جهت تشخیص بیمارهای شبکیه چشم استفاده می‌کنند.

مدت زمان انجام آزمایش و کاربرد آن

OCT ساده‌ترین آزمایش تصویر برداری چشمی محسوب می‌شود. انجام این  آزمایش فقط چند دقیقه طول می‌کشد. دستگاه توموگرافی چشمی در ارزیابی بسیاری از بیماری‌های چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرد که عبارتند از:

  • ماکولای چشم یا تخریب لکه زرد شبکیه (Age-related macular degeneration)
  • رتینوپاتی سروز مرکزی (Central serous retinopathy)
  • رتینوپاتی دیابتی (Diabetic retinopathy)
  • آب سیاه یا گلوکوم (glaucoma)
  • تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا (Macular degeneration)
  • سوراخ ماکولا (Macular hole)
  • ماکولای چشم یا تخریب لکه زرد شبکیه (Age-related macular degeneration)

تصویربرداری و آنالیز لایه‌های شبکیه، لایه‌های قرنیه، صلبیه، عنبیه و عدسی این امکان را به چشم پزشکان می‌دهد که بتوانند بیماری‌های مرتبط با چشم را به موقع تشخیص دهند.

کاربرد های بالینی OCT

توموگرافی انسجام نوری، آنالیزهای کیفی (مورفولوژی و بازتابش) و کمی (ضخامت، نقشه‌برداری و حجم) بافت‌های بررسی شده را ارائه می‌دهد. داده‌های کیفی می‌توانند به صورت شناسایی آسیب‌شناسی‌های شبکیه مانند کشش ویترئوماکولار، سوراخ‌های ماکولا، ادم سیستوئید ماکولا و غشای نئوواسکولار مشیمیه باشد. داده‌های کمی مانند ضخامت لایه فیبر عصبی شبکیه برای تصمیم گیری درمانی بیماری‌هایی مانند دژنراسیون ماکولا وابسته به سن، ادم ماکولا دیابتی و انسداد ورید شبکیه استفاده می‌شوند.

دستگاه توموگرافی چشمی

به طور کلی، تصاویری که با استفاده از دستگاه توموگرافی چشمی گرفته می‌شوند می‌توانند در تشخیص و درمان مشکلاتی مانند جداشدگی لایه‌های شبکیه، تورم و یا وجود سوراخ در ناحیه ماکولای چشم کمک کنند. کاربردهای بالینی دستگاه توموگرافی چشمی عبارتند از:

  • تشخیص و پیگیری درمان بسیاری از بیماری‌ها، خصوصاً دژنرسانس ماکولای وابسته به سن
  • کمک‌های بالینی در تشخیص و پیش آگهی
  • برنامه ریزی برای درمان
  • نظارت بر درمان

خرید دستگاه توموگرافی چشمی

شرکت سینا طب تجهیزات و فناوری پزشکی حرفه‌ای و عمومی را برای کمک به عملکرد بهتر چشم فراهم می‌کند. جهت انتخاب و خرید انواع دستگاه‌ها در حوزه چشم پزشکی می‌توانید با مشاورین و کارشناسان شرکت سینا طب تماس حاصل فرمایید و مناسب‌ترین و رایج‌ترین دستگاه‌ها را جهت استفاده در مطب‌ها و کلینیک‌های چشم پزشکی تهیه نمایید. برای انتخاب یک دستگاه توموگرافی چشمی با کیفیت و قیمت مناسب، می‌توانید از متخصصان شرکت سینا طب کمک و راهنمایی بخواهید.

قیمت دستگاه توموگرافی چشمی

یکی از مهم‌ترین مسائل هنگام تهیه و خریداری دستگاه‌ها در حوزه چشم پزشکی مسئله قیمت دستگاه است. با توجه به این که دستگاه‌های توموگرافی چشمی دارای انواع مختلفی هستند، قیمت هر یک از آن‌ها می‌تواند با دیگری متفاوت باشد. از مهم‌ترین عوامل تعیین کننده قیمت دستگاه توموگرافی چشمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوع و مدل دستگاه توموگرافی چشمی
  • برند شرکت سازنده
  • کیفیت تصویربرداری دستگاه
  • استانداردها و تکنولوژی به کار رفته در ساخت محصول
  • کاربردها و آپشن‌های متعلق به سیستم
  • نوع نرم افزارهای اختصاصی به منظور کارکرد راحت‌تر
  • توان مصرفی دستگاه
  • سایر امکانات جانبی
  • مدت زمان گارانتی یا ضمانت دستگاه و همچنین خدمات پس از فروش
  • نو و دست دوم بودن دستگاه
  • نوسانات قیمت ارز

همراهان عزیز و گرامی می‌توانید برای اطلاع از قیمت‌های به روز انواع دستگاه‌ها در حوزه چشم پزشکی و همچنین سایر کالاها و تجهیزات پزشکی شرکت سینا طب، با شماره‌های درج شده در صفحه ارتباط با ما، تماس حاصل فرمایید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 79 میانگین: 4.8]