تهران، خیابان ولیعصر، پایینتر از سه راه جمهوری، کوچه سخنور، ساختمان شماره 117، طبقه 5
021-66709528
استریل کردن تجهیزات کوچک پزشکی امری ضروری در مراقبتهای پزشکی است؛ زیرا بیماران همیشه با ابزارهای جراحی و بهداشتی در تماس هستند. از طرفی استریل نبودن ابزار و تجهیزات پزشکی سبب کاهش امنیت کادر درمان و بیماران میگردد. استریلیزاسیون و ضد عفونی کردن اصولی این ابزار برای جلوگیری از شیوع بیماریها امری ضروری تلقی میشود. برای این عمل از سیستمهای مختلفی از جمله استریلایزر گلاس بید که نوعی استریل کننده خشک است، استفاده میگردد.
استریلایزر دستگاهی جایگزین چراغهای الکلی و شعلههای گازی زیر هود است که دمای آن توسط یک ظرف استوانهای شکل تا 250 درجه سانتیگراد افزایش مییابد و موجب گرم شدن گلس بید میگردد. با این دستگاه، آزمایشگر به راحتی میتواند پنس و قیچی خود را ضد عفونی کند. استریلایزر وسیلهای امن و مناسب برای کاربر است؛ زیرا هیچ گونه خطر حریق ایجاد نمیکند. علاوه بر این، وجود چراغ الکی و شعلههای گازی زیر هود سبب گرم شدن محیط و از بین رفتن فیلتر هپا میگردد؛ اما استریلایزر با استفاده انرژی الکتریکی کار میکند و این مشکل مرتفع میشود.
دمای استریلایزر توسط یک سیستم PID کنترل میگردد که قادر است با دقت دمایی 1 تا 2 درجه سانتیگراد دمای داخل استوانه را کنترل کند. در بسیاری موارد از اتوکلاو برای استریل کردن استفاده میگردد؛ اما در برخی موارد ممکن است رطوبت اتوکلاو ایجاد مشکل نماید. به همین سبب دستگاه استریلایزر گزینه مناسبی برای کاربردهای آزمایشگاهی کشت بافت و میکروبی است.
استریل نگهداشتن لوازم و تجهیزات پزشکی از آلایندههای مضر مانند قارچها، باکتریها و ویروسها از اهمیت ویژهای برخوردار است. روشهای مختلفی برای استریل کردن ابزار و تجهیزات پزشکی وجود دارد. رایجترین روشهای استریلیزاسیون عبارتند از:
اولین روش استریل کردن پزشکی، استریلیزاسیون فیزیکی نام دارد. در این روش، فرآیند استریلیزاسیون با استفاده از حرارت صورت میگیرد. چندین روش استریلیزاسیون فیزیکی وجود دارد که کارآمدترین آنها حرارت دادن، افزایش رطوبت و فشار است. دستگاهی که این فرآیندها را با هم ترکیب میکند، اتوکلاو نام دارد.
دومین روش استریلیزاسیون پزشکی، استریلیزاسیون شیمیایی نام دارد. در این روش فرآیند استریل کردن با استفاده از مواد شیمیایی صورت میگیرد. انواع مختلفی از روشهای استریلیزاسیون شیمیایی در زمینه پزشکی وجود دارد. متداولترین آنها عبارتند از:
توجه: روشهای استریل سازی شیمیایی را میتوان با روشهای استریل سازی فیزیکی ترکیب کرد.
سومین روش استریل تجهیزات پزشکی، استریلیزاسیون پرتویی نام دارد. در این روش از پرتوهای یونیزان و پرتوهای غیر یونیزان استفاده میشود. از پرتوهای یونیزان، اشعه گاما و اشعه ایکس برای استریل کردن پلاستیک و سرنگ استفاده میشود. پرتوهای غیر یونیزان مانند مادون قرمز، برای استریل کردن سریع اقلام استفاده میشود و اشعه UV برای ضد عفونی کردن مناطق بسته مانند سالنها، اتاقهای عمل و آزمایشگاهها استفاده میشود. دو فرآیند متداول برای استریلیزاسیون پرتویی مورد استفاده قرار میگیرد که عبارت است از:
استریلیزاسیون پرتویی سریعتر از روشهای فیزیکی و شیمیایی صورت میگیرد. در این روش از فشار معمولی هوا و دمای بالاتر استفاده میشود. بیمارستانها، مطبها، کلینیکها و سایر مراکز درمانی برای استریل سازی لوازم و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی میتوانند از روشهای فیزیکی، شیمیایی و پرتویی استفاده کنند. هر فرآیند استریلیزاسیون دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که ممکن است با دستگاههای نیمه هادی سازگار باشد یا نباشد.
این دستگاهها برای استریل کردن ابزارهای پزشکی کوچک مانند فورسپس، پنسهای دو قطبی، قیچی، ابزارهای جراحی، وسایل معاینه پزشکی و ابزارهای دندانپزشکی ایدهآل هستند. از این دستگاهها میتوان برای از بین بردن باکتریها، هاگها و سایر میکروارگانیسمها استفاده کرد. پوشش بیرونی دستگاه هنگام لمس کردن خنک است. در واقع پوشش بیرونی دستگاه بدون در نظر گرفتن مدت زمانی که دستگاه در حال استفاده است (حتی در تمام طول روز)، هنگام لمس کردن خنک است. دستگاه استریلایزر برای استریل کردن لوازم و تجهیزات پزشکی کوچک از گاز، شعله و مواد شیمیایی استفاده نمیکند. دمای محفظه را میتوان در صفحه کنترل LED مشاهده کرد و به راحتی با دکمه کنترل تنظیم کرد. استریلایزر به سرعت تا دمای 250 درجه سانتیگراد گرم میشود تا حضور باکتریها، هاگها و سایر میکروارگانیسمها را از بین ببرد.
استریلیزاسیون یک روش موثر یا فرآیندی است که برای از بین بردن همهی هاگهای رویشی و میکروارگانیسمهای بیماریزا به کار میرود. فرآیند استریلیزاسیون میتواند میکروارگانیسمهایی از جمله باکتریها، هاگها، قارچها و عوامل تک سلولی و سایر عوامل بیولوژیکی را که در محصولات غذایی یا هر سطح خاصی از اجسام وجود دارند، غیر فعال کند. این فرآیند را میتوان با روشها و منابع مختلفی از جمله گرما، مواد شیمیایی، تشعشع، گازها و فیلتراسیون انجام داد. استریلیزاسیون ایجاد شرایطی است که در آن همه میکروارگانیسمها چه در حالت رویشی و چه در حالت هاگزایی از بین میروند.
استریلیزاسیون به عنوان فرآیند تخریب یا از بین بردن همه میکروارگانیسمها و ارگانیسمهای بیماریزا که قادر به ایجاد عفونت هستند مانند همه هاگها، باکتریها و قارچها که همگی عامل بیماری هستند، تعریف میشود. این فرآیند میتواند با هر دو روش فیزیکی، شیمیایی و سایر روشهای موثر که رشد میکروارگانیسمها را مهار میکند، صورت گیرد. استریلایزر شناخته شدهترین دستگاه مورد استفاده در آزمایشگاهها و کلینیکهای درمانی و پزشکی جهت استریل کردن کالاها و ابزارهای پزشکی کوچک است.
یکی از انواع دستگاههای ضد عفونی کننده، دستگاه استریلایزر گلس بید است. این دستگاه مزایای فراوانی دارد. مزایای این دستگاه عبارتند از:
از معایب این دستگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از دستگاههای ضد عفونی کننده در تمام واحدهای بیمارستانی، آزمایشگاهی و دندانپزشکی که ابزارها و لوازم پزشکی با عوامل عفونی تماس مستقیم دارند، استفاده میشود. استریلایزرها در سه زمینه اصلی مرتبط با مراقبتهای بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع بیشترین مراکز درمانی که به دستگاههای استریلایزر نیاز دارند؛ بیمارستانها، آزمایشگاهها و بخشهای دندانپزشکی هستند.
بیمارستانها به طور کلی دارای بخشهایی هستند که در آنجا وسایل و ابزارهای آلوده، استریل میگردند.
در این بخشها از دستگاههای ضد عفونی کننده برای استریل کردن ظروف شیشهای و سایر ابزارهایی که در آزمایشگاه مورد استفاده قرار میگیرند، استفاده میشود.
استریلایزر برای این بخشهای درمانی جزء مهمترین سیستمها محسوب میشود. واحدهای دندانپزشکی برای استریل کردن لوازم و تجهیزات خود از دستگاه اتوکلاو نیز استفاده میکنند.
استریلایزر یک محفظه استوانهای شکل از جنس استیل است که داخل آن المنتهای حرارتی قرار گرفتهاند. این دستگاه مجهز به سیستم تنظیم دما است. کلیدهای روشن و خاموش و کلید تنظیم دمای دستگاه میتواند از نوع آنالوگ و یا دیجیتال باشد که در قسمت پنل دستگاه تعبیه شدهاند. در مرحله نخست استفاده از این دستگاه باید داخل محفظه استوانهای، گلولههای شیشهای ریخته شود. هنگامی که دستگاه روشن است، دما تنظیم میشود. سپس گلولههای شیشهای تا دمای مورد نظر داغ میشوند. ابزارها و تجهیزاتی که نیاز است استریل شوند درون این گلولههای شیشهای در مدت زمان معین، از طریق حرارت غیر مستقیم استریل میشوند.
سایر مشخصات فنی دستگاه عبارتند از:
استریل کردن عبارت است از اجرای مجموعهای از روشها و دستگاههای مختلف برای از بین بردن همه میکروارگانیسمهای زنده، از هر ماهیت و به هر شکلی که بر روی یک جسم باشد. این فرایند با استفاده از دستگاه استریلایزر انجام میشود. استریل کردن لوازم و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی برای جلوگیری از انتقال آلودگی به بیماران از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای این که یک ابزار پزشکی که تحت استریلیزاسیون پایانی قرار گرفته است «استریل» تلقی گردد، نباید هیچ گونه میکروارگانیسم زنده روی آن وجود داشته باشد.
شرکت سینا طب تولید کننده تخصصی دستگاه استریلایزر و دیگر تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است. جهت خرید انواع دستگاههای ضد عفونی کننده با مشاورین و کارشناسان شرکت سینا طب تماس حاصل فرمایید و مناسبترین و رایجترین دستگاهها را جهت استفاده در بیمارستانها، مطبها و آزمایشگاهها تهیه کنید. برای انتخاب دستگاه استریلایزر با کیفیت و قیمت مناسب میتوانید از متخصصان شرکت سینا طب کمک و راهنمایی بخواهید.
در تعیین قیمت نهایی این دستگاه عوامل متعددی دخیل هستند. اصلیترین عواملی که در قیمت دستگاه استریلایزر نقش دارند، عبارتند از: